2009. június 21., vasárnap

Pad és pergola
  • Nyomtatható verzió
  • Küldés e-mailben
  • Betűméret csökkentése
  • Betűméret növelése

Ezúttal olyan hangulatos kerti padot mutatunk be, amely bármely kert díszére válik. Nehéz ellenállni a késztetésnek, hogy egy jó könyvvel a kezünkben órákra helyet foglaljunk benne. A legszembetűnőbb az ülőke fölötti ívelt virágtartó pergola, amely azt az érzést kölcsönzi, hogy lugasban tanyázunk. És ami szintén lényeges: nem túl nehéz elkészíteni...


Rajzoljuk át a hullámos elemek hajlatait a sablonnal a gerendára, szabjuk ki lyukfűrésszel, és csiszoljuk le.
Pillanatszorítóval rögzítsük a D és
E elemeket, és 5,0×50 mm-es csavarokkal
erősítsük őket egymáshoz.
A rács F és G elemeinek végeit – pontos
mérés után! – vágjuk le 45 fokban
(azaz gérbe) és helyezzük a keretbe.
Az F és G elemeket – először ott, ahol
keresztezik egymást – 1,6×35 mm-es
szögekkel rögzítsük egymáshoz...
...majd végeiket 4,0×40 mm-es csavarokkal (a lyukakat előfúrva) kívülről, a kereten át erősítsük a kerethez. Ezután jelöljük be az A ívelt elemek helyét a C oszlopok tetején, és vágjuk ki dekopírfűrész segítségével. Szorítsuk az apácarács keretét a C oszlopok közé, és csavarozzuk is őket oda 5,0×50 mm-es csavarokkal.
A 2. kép szerint erősítsük össze az ülőke keretét is 5,0×90 mm-es csavarok és faragasztó segítségével. Az andráskereszteket átlapolással készítjük: a középig befűrészelt lécekből a fölös anyagot vésővel távolítjuk el. 5,0×90 mm-es csavarokkal erősítsük az O elemeket a háttámla N-M keretléceibe a rajz szerinti távolságban.
Az andráskereszteket tegyük a kereten kialakult négyzetek alá, és jelöljük be, mennyit kell levágni a végeikből. Szabjuk a kellő formára az andráskeresztek végeit, és rögzítsük őket a keretbe
5,0×90 mm-es csavarokkal.
2,5×55 mm-es szögekkel szögezzük a J takarólécet a háttámla felső N lécére, így eltakarjuk a csavarok fejeit.
Erősítsük a pad két szélső L keretdeszkáját a C oszlopokra: a támla felőli végük legyen 2 cm-rel alacsonyabban. Rögzítsük a támlát a C oszlopokhoz 5,0×90 mm-es csavarokkal: a teteje legyen 3 cm-rel hátrább, mint az alja. Erősítsük 4,0×40 mm-es csavarokkal az ülőke öt K deszkáját a három Q léchez. A deszkák közt 1-1 cm hézag legyen.
4,0×20 mm-es csavarokkal rögzítsük az L elemeket tartó L vasakat az ülőrész két K keretelemének belső részére. Az L vasakon át csavarozzuk a pad ülőkéjének két K keretlécét a C oszlopokhoz rögzített L keretdeszkákhoz. Csavarozzuk helyére a középső L deszkát is, tegyük rá az ülőkét, és a Q léceken át erősítsük oda 4,0×40 mm-es csavarokkal.
Tegyük a C oszlopokban kivágott helyükre az A elemeket, és hátulról erősítsük őket oda 5,0×60 mm-es csavarokkal.
Pillanatszorítókkal hátulról odafogatva
a B ívelt elemeket jelöljük be, mennyit kell vágnunk a végükből.
Vágjuk le, amennyit kell, majd 5,0×90 mm-es csavarokkal rögzítsük a B elemeket a C és A elemekhez is. Vágjuk ki a H elemekből az A elemekhez való rögzítéshez a nútokat, erősítsük fel őket .
A pad elkészült. Ha nem telifából csináltuk, akkor most jött el a favédő szerrel való alapos, kétszeri lekenés ideje. Ha földre vagy fűre akarjuk állítani, tanácsos minden lábát betonblokkal a talajba horgonyoznunk, így a víz nem károsítja. Csavarozzuk a C oszlopok alsó végét a betonból kiálló U vashoz. A pad így néhány centivel a föld fölött áll , s az eső lecsöpög róla.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése