2009. június 20., szombat

Mini galéria a sarokban - I. rész

Nagyításhoz kattintson a képre!
Nagyításhoz kattintson a képre!
Nagyításhoz kattintson a képre!
Ismerve a lakásárakat, kétségem nincs afelől, hogy az egy főre jutó lakásnégyzetméterek az utóbbi években inkább zsugorodtak, mint sem az ideális felé közelítenének.

Viszont ahelyett, hogy ezen a száraz tényen tovább sopánkodnánk, ajánlom, törjük a fejünket egy ésszerűen, viszonylag kevés pénzből, megvalósítható olyan megoldáson, mely az otthonunkban rendelkezésünkre álló szűk alapterületet képes lesz az igényeink szerint, bővíteni.

Nos egyik ilyen lehetőségünk lehet egy német házaspár ötletéből ellesett szobasarok beépítés. Az elképzelés azon kívül, hogy ötletes, még nagy előnye az is, hogy egy kis kézügyességgel házilagosan is megvalósítható.

A képen látható mini galéria nappal néhány díszpárnával körül bástyázva magunkat, akár ülősarokként is használható, viszont éjszakára az alóla kihúzható ágy kényelmes fekhely is lehet. A beépítéshez minden anyag a kereskedelemben megvásárolható, sőt egyes helyeken még méretre is vágják azokat kívánságunk szerint.

A lapok 20 mm vastag OSB anyagból készülnek, míg a szerkezet kiegészítő részei 22 mm vastag, száraz, gyalult, fenyőfából.


Elkészítés menete
  • A beépítendő sarkot először mérjük meg, hogy az szabályos derékszög, vagy attól mennyivel tér el.
  • Ragasszunk össze annyi csomagolópapírt, hogy arra az alkatrészeket a mért adatok alapján egy az egy arányban fel tudjuk rajzolni.


  • Lehetőleg minden alkatrészt külön-külön rajzoljuk fel, és azokat számozzuk is be, hogy az összeállításkor, mindnek tudjuk a megfelelő helyét.


  • A rajzolt sablonok alapján készítsük el a megfelelő alkatrészeket.


  • A látszó felületeket lazúrral fessük a kívánt színre, míg a nem látszó részeket elég, ha csak valamilyen színtelen lakkal impregnáljuk.


  • Szerelésnél először a fenyőfa léceket szereljük a falra, melyek helyét, előzőleg ceruzával feljelöljük, és vízmértékkel ellenőrizzük!


  • Következő lépésben az ágy helyének dobozát csavarozzuk össze 4x55-ös faforgácslap csavarokkal. E célra nagy segítség egy elektromos csavarbehajtó gép valamint egy derékszöget ellenőrző vonalzó.


  • Fedjük le a kész szerkezetet a leszabott OSB lapokkal, melyek az éleit előzetesen, vagy vasalható élfóliával lezárjuk, vagy csiszolópapír segítségével azokat lekerekítjük, majd lefestjük.


  • Az ágyfiókot is csavarozzuk össze, és egyben szereljük alá a görgőket, melyek segítségével az ágyunk majd könnyen mozgatható lesz. (Szőnyegpadlón elég, ha a fiók alá műanyag csúszólábakat szerelünk fel.)


  • A habszivacs párna (vagy fordítható epeda párna) alá célszerű a kereskedelemben készen kapható farugós keretet beszerelni.


  • Végezetül a mini galériánk fedlapját ragaszuk le padlószőnyeggel, vagy tegyünk arra is kárpitozott habszivacs párnát.

A képünkön látható egyszerű térnövelő megoldással gyerekszobák, hálószobák, vendégszobák haszontalan sarkait beépíthetjük és azok zsúfolt berendezését, így mérsékelhetjük. Ajánlom az ötlet tovább gondolását, mert kis fantáziával még komfortosabb beépítés is elképzelhető.

Kívánok minden kedves olvasónknak jó barkácsolást.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése