2009. június 20., szombat

Kerti grillsütő

Számos kerttulajdonos számára a nyár csúcspontját a szabadtéri tűzrakás és ételkészítés jelenti. Állandó grillsütőhely kialakítására azonban kertjéből egy kis részt fel kell áldoznia.

A vízszintmérő a pontos munka egyik előfeltétele. Mivel kerti grillsütőnket nem a homokra kívánjuk építeni - nem lenne tartós - először alapozást kell készíteni. A megfelelő hely kiválasztása után megkezdjük az alap kiásását. Az alapozás egy lapát szélességének feleljen meg, tehát kb. 20 cm széles legyen és kb. 60-80 cm mély. A szerkezeti rajzon láthatjuk, hogy a talajt csak a két magas oldalfal alatt kell kiásni, a tűzhely széles felülete alatt nem szükséges.

Az alapozás anyagát kőműves beton képezi (1 rész cement, 4 rész homok), földnedvesre bekeverve és a kiásott gödörbe becsömöszölve. A felület vízszintességét léccel és vízszintmérővel ellenőrizzük. A kátránypapír ráhelyezése után a falazás megkezdhető.


Ezt a sütőhelyet leggyorsabban nagy betonelemekből készíthetjük el. A két darabot építési cementtel vagy beépített acélcsapokkal erősítjük össze. A grillrácsozatnak
csavarokból készítünk tartót.
A külső fal első négy rétegét az alapra építjük. Ügyeljünk arra, hogy a fugák ne essenek egybe, és a klinkertéglákat lehetőleg fél téglányira eltolva helyezzük el egymáson.

A tűzhelyfalazat első négy rétegét hasonlóképpen építsük fel. Az ötödik és hetedik réteg fél téglányira nyúljon be a külső falazatba. A tűzhely belső részét kitöltő anyagnak megfelelően le kell ülepednie mielőtt a belső felület alapozásának habarcsát behelyeznénk. A kitöltő anyagot a friss falazás miatt nem döngölhetjük le.

A habarcsnyomok letisztításakor ügyelnünk kell, nehogy a fugákból anyagot mossunk ki. A 8-10 napos kikeményedési idő előtt a rostélytartó menetes csapok furatait nem szabad elkészíteni, és a grillsütőt sem lehet "befűteni".

A tartósság érdekében a kemencét samottal béleltük. A klinkertéglákból kialakított külső burkolat az időjárás hatásainak
ellenáll és könnyen tisztítható.


Egyszerű grillsütő hely
A grillsütő felépítése nem bonyolult, ezért a munkát minden gyakorlott barkácsoló elvégezheti. Cement és homok helyett (amelyek csak az alapozáshoz szükségesek) a darabok időjárásálló ragasztóhabarccsal, csapokkal és csavarokkal vannak összeerősítve. Az 1,5 mm vastag rézlemezből álló kürtő lakatos segítségével vagy önállóan készíthető el. Részletes leírását közöljük. Bemutatjuk a grillsütőbetét felépítését is, amely
egyszerű anyagokból, különleges
szerszámok igénybevétele nélkül
elkészíthető.


Szükséges anyagok


A kürtő kiterített rajza
  • 5 db járdalap, 75 x 50 x 5 cm
  • 2 db járdalap, 50 x 50 x 5 cm
  • 8 db gázbeton tömb
  • 50 x 25 x 10 cm samottbetét, kb. 1,3 m²
  • 1,5 m² ásványgyapot (azbeszt- lemez) (DIN) 412-A1 szerint
  • félkemény vörösréz lemez, 1 mm vastag
  • megfelelő mennyiségű szabásmintaanyag (kb. 3 m²)
  • 3,2 m sárgaréz szögidom
  • 20 x 20 x 2 mm 6 db horganyzott acél szögidom
  • 150 x 150 x 5 mm 2 m sárgaréz lemez
  • 20 x 20 x 2 mm 4 m² kézzel alakítható habarcs
  • ragasztóhabarcs (pl. Szileton Mátra gázbeton-ragasztóhabarcs) a fugázóhabarcs (pl. Szileton F por alakú fugázóanyag) a gázbetonhoz és a klinkertéglákhoz
  • kb. 200 db vörösréz vakszegecs, 4 mm x 6 mm
  • kb. 20 db vörösréz vakszegecs, 4 mm x 12 mm
  • csavarok, betoncsapok, univerzális csapok, gipsz, szizálszálak, kötözőhuzal



  • Falazott kürtő


    1. A betontömböket egy régi rókafarkfűrésszel darabolhatjuk fel a kívánt méretre. A kürtőalapozás három falához egyenként 2,5 tömb szükséges.

    2. A ragasztóhabarcsot vékony, de a teljes felületet befedő rétegben, spatulával hordjuk fel. Ezután a betontömböket a két járdakőhöz ragasztjuk, amelyeket...

    3. ... mint alaplemezeket, a még nedves betonfelületre illesztünk. Két további járdakövet a beton alépítményre helyezünk, csavarokkal és betoncsapokkal kötve össze őket.

    4. A samott kürtőbélés szigeteléséhez nem éghető ásványgyapot (azbeszt-) lemezeket használunk (DIN 4102-A1 szerint). Az alaplemez sarkai alá 22 cm vastagságban levágott klinkerlapokat helyezünk.

    5. A kürtő alkatrészeit kötözőhuzallal, fémhüvelyek segítségével ideiglenesen összeállítjuk. Az alépítményhez szizálszálakból készült szalagokkal és gipsszel rögzítjük.

    6. A három járdalapot U alakú csapokkal és csavarokkal kötjük össze. Ezeket a járdalapokat ragasztóhabarccsal a kürtőbélés burkolataként helyezzük fel. Samottbélés és a betonlemezek közötti hézagot további ásványgyapot lemezekkel töltjük ki.

    7. Az alépítményt és a burkolatot kézzel alakítható habarccsal burkoljuk. A ragasztóhabarcsot fogas spatulával hordjuk fel, és a habarcsot a ragasztóágyba nyomjuk be. Ahol szükséges, gyenge kalapácsütésekkel oszlatjuk szét az anyagot. A fugák azonos szélességűek legyenek. Ezt vezető zsinórral és vízmértékkel érhetjük el.

    8. A peremet és az éleket 20 x 20 cm méretű és 2,2 cm vastag klinkerlapokkal borítjuk be. Az éleket borító lapokat csempevágóval szabjuk méretre és illesztjük össze.

    9. A fugahabarcsot földnedvesen keverjük be és egy keskeny kőműveskanállal nyomjuk be a fugákba, végül lesimítjuk és szárazon lekeféljük.


    Nincsenek megjegyzések:

    Megjegyzés küldése