2009. június 21., vasárnap

Megújul a parkettánk


A parketta felújítás nem egyszerű feladat. Minden mozzanatnak, a csiszolásnak, a fugázásnak vagy a szegélyezésnek is megvannak az apró trükkjeii. Megmutatjuk, hogyan tudjuk saját kezűleg felújítani parkettánkat. A parkettának is van fugája, ami elöregedik, kipattogzik!



A parkettának is van fugája?

A parketta felújítás egyik legapróbb mozzanata a fugák újratöltése. Precíz munkát igényel, igaz viszonylag kicsi felületen kell dolgoznunk, de ha hibázunk, akkor sokkal nagyobb károkat okozhatunk, mint gondolnánk. Figyeljünk a színválasztásra. A régebbi parkettáknál, amelyek már többször lettek lakkozva nehezebb megállapítanunk, hogy milyen a parketta eredeti színe. Ha nem tudjuk megállapítani, akkor inkább mindig a világosabb árnyalat mellett döntsünk, mert azzal kevesebb bajt okozhatunk. A parkettafuga ugyanis idővel bepiszkolódik, elszíneződik, így hajlamosabb felvenni az eredeti parketta színét. A fugák egyébként kaphatóak bükk, tölgy, juhar, mahagóni és dió színekben.

Fontos, hogy a munka kezdete előtt portalanítsuk és zsírtalanítsuk a felületet. Legyen száraz és tiszta.
A spattula segítségével kaparjuk ki a régi, még megmaradt fugacsíkokat. Egyszerű toló mozdulattal sikerülni fog.
A kikapart fugadarabok a résben maradnak, így ki kell porszívóznunk a törmeléket.
A parkettafugázót egyenletesen hordjuk fel kinyomó pisztollyal. Ne használjunk túl sokat, mert a vékony réseket nehezen tölti fel és sok lesz a felesleg.
A felhordott anyagot először az ujjunkkal dolgozzuk el. Ezt egyszerű glettelő mozdulatokkal tegyük.
Végül egy nedves szivaccsal töröljük át a felületet, majd hagyjuk száradni 24 órát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése