2009. június 20., szombat

Festett bútorok

A díszítő bútorfestésnek Európában változatos és hosszú a története. Mostanában ismét divatba jöttek a festett bútorok, hiszen a festésükhöz használatos, vízalapú festékek könnyen beszerezhetők. Ezek a festékek környezetet nem károsító, szagtalan anyagok. E munkáknál a hangsúlyt, minden esetben a környezetbarát díszítésre, dekorálásra helyezzük.

A festett bútor vonzerején kívül, egy új, olcsó fenyőfa bútor esetében azt a hatást is keltheti, mintha a családi örökség régi, értékes darabja lenne, vagy mint példáinkon; egy egyszerű bútortestből kellő fantáziával, egy kevés kézügyességgel egyedi szép, különleges bútordarabot varázsolhatunk otthonunk miliőjébe.

Ugyanígy a rossz állapotban lévő régi bútorok is megfiatalíthatók, illetve felújíthatók vízben oldódó emulziós festékrétegek segítségével, régies hatást keltve (antikolás) vagy, akár új divatos képek, művészi ábrák. ráfestésével.

Az öregbítés történhet úgy, hogy több rétegben több színt hordunk fel a fára, majd némi csiszolással a rétegek alól a fa erezetét látszóvá tesszük, amit azután színtelen lakréteggel lezárunk.

Ha öreg vastag festékréteggel fedett bútordarabot választunk felújításra, először távolítsuk el róla a régi festéket és a szükségtelen lakkot, míg előtűnik a fa természetes erezete. Használjunk ehhez ipari csiszolópapírt és fémszálas dörzsszövetet, esetleg kézi csiszológépet.

Az új bútorok esetében könnyebb a dolgunk. Itt a finomra csiszolt felületet először a kívánt színnel alapozzuk, majd száradás után a sablonnal felrajzolt mintákat ráfestjük.

Ügyeljünk arra, hogy a minták festéséhez használt emulziós réteg sűrű legyen, különben a motívumok szélein a híg festék szétfolyhat, könnyen szétkenődhet. Végső művelet, a teljes száradás után, a felület lezárása, ami történhet színtelen lakk réteggel, esetleg viaszolással.

A festősablont készítsük számítógéppel. A kívánt képet beolvastatjuk számítógépen. A megfelelő nagyságra felnagyítjuk, részleteiben kinyomtatjuk, majd összeragasztva, az A4-es lapokat a kapott képet, indigó segítségével a bútor felületére átmásoljuk.

A motívumokat finom ecsettel az előre meghatározott színekkel kitöltjük. Játékosan, akár gyermekeink bevonásával; gyerekszobába, konyhába, étkezőbe, de akár még a nappalinkba is olcsó, tetszetős, festett bútorokat készíthetünk egyedi elképzelésünk a és fantáziánk segítségével. Karácsonyra is örömteli ajándék lehet egy szép kis tulipános láda vagy, akár egy padláson porosodó komód, kedvelt nyaralóhelyünk látképével dekorálva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése