2009. június 20., szombat

Kerti pad betonból és fából

Ennek a kerti bútornak a nyári záporesőt éppúgy bírnia kell, mint a nagy súlyú embereket. Az oldalrészek acélhálóval erősített betonból, a háttámasz és az ülőrész 3 cm vastag, vízálló rétegelt lemezből készül. Kerti padunk ülő- és hátrészének időjárás-állósága nem maradhat el az öntött betonból készült oldalfalakétól. Az ide felhasznált fának tartósnak és nedvességállónak kell lennie.

Példánkban 120 x 90 cm méretű, 3 cm vastag anyagot választottunk, és ezt hosszában kettévágtuk. A vásárláskor Önök is vágassák méretre a lemezeket. Ha ezt magunk végezzük, igen erős körfűrészt használjuk. Természetesen a lemez szállítása is sokkal kényelmesebb a személykocsiban félbevágva, mivel a nagy darabokat csak tetőcsomagtartón szállathatjuk.

A vízálló ragasztás ellenére nem árt, ha a felületet vízálló favédő lakkal vonjuk be. Különösen a vágási élek - melyeket megfelelően le kell gömbölyítenünk és csiszolnunk - igényelnek külön védelmet.

Az oldalrészekhez egy zsák cementre és kb. 25 lapát homokra van szükségünk, melyeket jól összekeverünk. Merevítőként acélhálót használjunk. Természetesen kiöntőformát is kell készítenünk. A kész, kiöntött darabot a formából legkorábban 24 óra múlva vehetjük ki, az anyag a végső szilárdságát kb. egy hónap múlva éri el. A betonrészeket szebbé tehetjük, ha lefestjük őket. Erre a célra betonfestéket vagy homlokzati festéket vásároljunk.


Elkészítés:
  • Az oldalfalakat egy gyalult lécekből és rétegelt lemezből vagy deszkalapból álló öntőmintában öntjük ki. Először ezt félig megtöltjük, alaposan ledöngöljük, a rácsozatot ráhelyezzük, végül a mintát teljesen megtöltjük, és tetejét lesimítjuk.
  • Az ülő- és háttámaszrészen az illesztő-hornyokat fűrésszel vágjuk ki, s a vágási éleket gondosan kerekítsük le.
  • Így állítjuk fel a padot. Az egymásba csúszó bevágások nagy szilárdságot adnak, mivel a deszkák szögben állnak egymáshoz.
  • Az oldalfalakon a karfák becsavarozásához csapfuratokat készítünk.
Nagyításhoz kattintson a képre!Az ábra az összes szükséges méretet tartalmazza. A deszkák darabolásakor ügyeljünk arra, hogy az ülés szélessége (45 cm) nagyobb legyen, mint a háttámasz magassága (40 cm). Így a megfelelő vájatok mérete is eltérő (15, ill. 12 cm).

Kellemes időtöltést és jó barkácsolást kíván.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése