2009. szeptember 7., hétfő

faapolas


A faápolást alapozással kell kezdeni. Új fa esetén ez egyszerűen megy, ha viszont régit szeretnénk felújítani, akár kültéri, akár beltéri felületről van szó, le kell csiszolni a korábban használt ápolószerek maradványait. Ezután célszerű ecsettel felvinni az alapozót, ugyanis így garantált a tökéletes pórustömítés, amely a káros hatásokkal szembeni védelemhez elengedhetetlen. Az alapozó szerekben úgynevezett biocid típusú vegyületek találhatóak, ezek gondoskodnak a kártevők elleni védelemről. Ezek gátolják meg, hogy a rovarok, a farontó és kékülést okozó gombák és a penész károsítsák a fát. Ezek az emberi szervezetre veszélyes anyagok, így a biocidokat tartalmazó vegyületeket, alapozókat a páradiffúzió miatt csak és kizárólag kültérben szabad alkalmazni!
Az alapozás után következhetnek a lazúrok. Ezek az anyagok két nagy csoportba sorolhatóak. A vékonylazúrokat jellemzően nem mérettartó felületekre alkalmazzák, ezek azok a fából készült tárgyak, amelyek nincsenek beépítve, minimálisan változtathatják az alakjukat, méretüket. A fából készülő kerítések, homlokzati elemek, ereszaljdeszka, erkélykorlát, faház, kapuelemek és kerti bútorok ápolására célszerű ilyen szert használni. Kerülni kell a vékonylazúrokat beltérben, ugyanis ezekben is vannak biocidok, a zárt térben ezek párolgása káros az egészségre. A vékonylazúrok ára háromnegyed literes változatban 1500-3000 Ft körül mozog, ez a mennyiség hét-tíz négyzetméternyi felületre elég, két és fél literes változatban, amennyivel huszonöt négyzetmétert lehet ápolni, 4700-6500 Ft-ért vásárolható meg.
A vékonylazúrral kezelt felületeket könnyebb felújítani, csak le kell csiszolni a régi fedést és újra, ismét két rétegben lehet kenni a fát. A vastaglazúr felújításakor számolni kell azzal, hogy a régi réteget sosem lehet teljesen lecsiszolni, így a lazúrréteg mindig vastagabb lesz. A vastaglazúrok fényes, filmszerű, tökéletesen záró réteget képeznek a felületen, nem teljesen szívódnak be, ezért ajánlják őket mérettartó felületek kezelésére. Ha kerítésre vagy kültéri bútorokra kerülne ez a típusú kence, ahogy változna az alakjuk, a lazúr megrepedezne és pikkelyekben leválna. A nedvesség, a kórokozók és gombák könnyen bejutnak a védőréteg repedéseibe és a fa elkezd rothadni. Mérettartó szerkezetekre lehet használni bel és kültéren, kemény és puha fa ápolására egyaránt. Az oldószeres vastaglazúrok háromnegyed literes kiszerelésben 2300-4000 Ft körüli áron kaphatóak, a nagyobb, két és fél literes doboz 6600-11000 Ft-ba kerül. A vastaglazúrok vizes változatait ajánlják beltéri használatra elsősorban, higított változatban beltéri alapozóként is. Háromnegyed liter vizes vastag lazúr 3-4000 Ft-ba, két és fél liter 7-10 000 Ft-ba kerül.
Mivel beltérben a gyakori használat és a zárt légtér miatt nem ajánlott biocidokat tartalmazó alapozót és vékonylazúrt felkenni a felületre, vastaglazúrt és lakkokat lehet alkalmazni. Bútorok és padlóburkolatok felületkezelésére alkalmasak ezek a szerek elsősorban. Ha nem ilyen mérettartó felületekre viszik fel, a lakk is törik és szakad és ugyanúgy mint a vastaglazúroknál, a pára elkezd beszivárogni a repedésekben. A lakk vízálló, fényes és kopásálló felületet ad és ellenáll a háztartásokban fellelhető vegyi anyagoknak is. A lakkokat is csiszolással lehet eltávolítani felújítás alkalmával, de a sokadik alkalommal már nem lehetséges fáig eltávolítani az anyagot.
A lakkokat, akár vizes bázisúak, akár egy- vagy kétkomponensűek, nagyon könnyű alkalmazni. Előnyük még, hogy gyorsan száradnak. Az úgynevezett kétkomponensű lakkok térhálósodnak a felületen, míg az egykomponensűek fizikailag száradnak. A lakkok 0,75 literes dobozban, amely hét-tíz négyzetméternyi fafelületre elég, 1600-3000 Ft közötti áron, 2,5 literes kiszerelésben (huszonöt négyzetméter fedéséhez szükséges mennyiség) 3-6000 Ft közötti áron hozzáférhetőek. Speciális alkalmazási területe a selyemfényű felszínt létrehozó lakkoknak a kültéri. Kifejezetten UV-sugárzásnak kitett, édes vagy sós vízzel szemben rendkívüli ellenálló képességre van szükség. Az ilyen különleges lakkok színtelenek, átlátszóak és fényesek, jellemzően yachtok kezelésére használják őket.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése