2010. október 1., péntek

Biobeton építőanyagok - papírbeton, fabeton és nádbeton

Az építkezés előtt állók sokfajta építési anyaggal találkozhatnak, a hétköznapitól az egészen különlegesig. A tégla és ytong mellett reneszánszát éli a hagyományos vályog és fagerenda, s megjelennek új, különleges megoldások a könnyűszerkezettől, a polisztirol elemekbe töltött betonig. A különlegesnél is különlegesebb a papírbeton, mely - ahogy sok más útkereső megoldás - Amerikából származik.
Bioház betonnalPapírbeton filozófia Amerika egészen más építési szokásokkal rendelkezik, mint Európa és hazánk (lásd Amerikai típusú házak cikkünket). A technológia más, de abban azonos, hogy egy családi ház finanszírozását nem mindenki engedheti meg magának, sokan pedig egész életükben a jelzáloghitelt fizetik. Sokan keresik ezért a megoldást, hogyan lehetne a házépítés költségeit lecsökkenteni. Erre két megoldás adódhat: az egyik az anyagok árának, a másik pedig az élőmunkának a csökkentése. A papírbeton mindkettőt egyszerre célozza. Akár az építkezés helyszínén házilagosan és olcsón előállítható, hétköznapi és könnyen beszerezhető alapanyagokból.
Papírbeton aljzatPapírbeton előállítása A papírbeton előállítása tényleg igen egyszerű. Leginkább papírra van hozzá szükség, mely lehet újságpapír vagy kartonpapír is. A papírt vízben kell puhára áztatni és összeturmixolni, majd homokkal és portlandcementtel elkeverni. A papír aránya 50-80% közötti lehet, míg a cement elég, ha 10% körüli arányt ér el. A homok akár földdel is helyettesíthető.
A víz adagolását nem lehet elrontani. A túl kevés víz könnyen felismerhető, mert a massza nem folyékony. Ha viszont az optimálisnál több vizet teszünk a koktélba, az egyszerűen elpárolog vagy elszivárog a földbe. A turmixolásra és keverésre leginkább egy betonkeverő alkalmas.
Ha elkészült a papírbeton massza, akkor az számos módon formázható és használható. A falazáshoz készíthetünk belőle tetszőleges formájú és méretű rostcement téglákat, beönthetjük zsaluelemek közé, vagy szórással is felhordhatjuk valamilyen más felületre (pl. vakológéppel). Ha nagyon profik vagyunk, akár csaphornyos téglákat is kialakíthatunk, a jobb illeszthetőség érdekében.
Aljzatbetonként a massza ugyanolyan módon kezelhető, mint a hagyományos beton. Azaz csak ki kell önteni és el kell simítani.
Papírbeton téglaMunka a papírbetonnal A papírbeton legjelentősebb részét a papír, a föld és a víz teszi ki. A papír hulladékként olcsón beszerezhető, a föld és a kútvíz helyben megtalálható, így az anyagköltség minimális, a szállítás pedig ingyenes. A keverés egyszerű, a szárítás a napon történik, így különleges technológiát és külön energiát nem igényel. Mindez igen alacsony előállítási költséget eredményez.
A papírbeton téglákkal dolgozni egyszerű, mint az ytong építőkockákkal, így a házilagos falazás nem reménytelen vállalkozás. Az anyag fűrésszel darabolható, formálható, így a hagyományos téglánál könnyebben kezelhető.
Papírbeton kerítésPapírbeton tulajdonságai A papírbeton a hagyományos téglával vagy betonnal egyéb tulajdonságait tekintve is felveszi a versenyt, sőt számos esetben le is pipálja azokat.
Elsőként érdemes kiemelni a jó hőszigetelési értéket, ami egyúttal jelentős hőtároló képességgel párosul. A hőszigetelő R-érték 30 cm-es fal esetén 1,24 m2K/W (k=0,81 W/m2K), ami a hagyományos betonnál sokkal jobb, s nem sokkal marad el a hőszigetelő tégla értékétől (k=0,49 W/m2K, kétoldalt hőszigetelő habarccsal vakolva). A papírbeton fal hőtároló képességének köszönhetően nappal felveszi, éjszaka pedig leadja a melegét.
Hasonlóképpen előnyös a jelentős nyomószilárdsága, ami nagy húzószilárdsággal párosul (a hagyományos betonnak alacsony a húzószilárdsága, ezért vasalják).

A papírbeton a papír ásványosítása révén tűz- és vízállóvá, növényi és állati kártevőkkel, penészgombákkal szemben is ellenállóvá válik. Kiemelkedően jó páraáteresztő, ezáltal kellemes lakásklímát biztosít, kémiailag semleges és nem korrozív. Érdemes még megemlíteni, hogy a papírbeton igazi könnyűbeton, azaz igen csekély a súlya. Ez a könnyű súly azonban jelentős teherbírással párosul.
Vigyázni kell arra, hogy a papírbeton nedvesedhet, így táptalaja lehet a penészgombáknak. A papírtéglák ásványosításával vagy megfelelő bevonattal ez a gond kiküszöbölhető.

1 megjegyzés: