2011. november 5., szombat

Ablakparkany fabol sajatkezuleg

Innen szarmazik:otletmozaik.hu

Készítsük fából!

Cikkünkben olyan esetet mutatunk be, ahol meghagyták az ablak klasszikus fa keretét, és abba helyezték be az új, műanyag nyílászárót. A tulajdonos így megkímélte magát a falbontástól és a kőművesmunkától. Az ablakhoz saját maga készített ablakpárkányt. A nyílászáró így megújult, klasszikus mivolta mégis megmaradt. Ha mi is így cselekszünk, később egyéni ízlésünk szerint festhetjük vagy pácolhatjuk.

Így készül a párkány
A régi ablakkeret formája nem a legegyszerűbb, így pontosan mérjük le a kisebb-nagyobb eltéréseket, ki- és beugró éleket. Jobban járunk, ha le is rajzoljuk. A kivágásnál segíteni fog.
A mért adatokkal rajzoljuk meg a párkány széleit. Itt fontos lehet az elkészített rajz. Sokkal könnyebben tudjuk jelölni, hogy hol kell ledarabolnunk a deszkát.
A következő lépésben bonyolult vésés helyett a régi ablak rugós kitámasztó ékét egyszerűen verjük be kalapáccsal. Rá már nem lesz szükségünk a továbbiakban.
A jelölés mentén vágjuk ki a deszkát. Használhatunk fejéje állított dekopírfűrészt, így föntről jobban megfigyelhető lesz a vágás pontossága.
Illesszük a helyére a párkányt. Ha kell, csiszolópapírral dolgozzuk el az éleit. Ha nem fér a helyére, először csiszoljuk meg, csak utána vágjunk még belőle.
Következhet a párkány oldalsó része. A hossza adott, mérjük le a magasságát, majd vágjunk ki egy ekkora darabot dekopírral vagy körfűrésszel.
A léc széleit a képen látható módon kell bevágnunk. Figyeljünk, hogy ne túl vékonyra vágjuk a szélét, mert akkor könnyen repedhet, szakadhat a fa.
Az új párkány elülső részét alkotó léctakarást rögzítsük a régi párkányhoz. Három helyen, a két szélén és a közepén tekerjünk bele önmetsző csavart.
Végül hat csavarral rögzítsük a párkány felső részét is. Az elöl lévő hármat az elülső léchez fúrjuk, míg a hátsó hármat a régi párkányba kell rögzítenünk.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése